Близо три месеца след ужасяващите трусове в Турция 2,5 милиона души

...
Близо три месеца след ужасяващите трусове в Турция 2,5 милиона души
Коментари Харесай

След ужасяващите трусове: Как живеят хората в Турция почти три месеца след това?

Близо три месеца след  ужасяващите земетресения в Турция 2,5 милиона души души към момента живеят в палатки. На места в Югоизточната част на страната, хората към момента се нуждаят от вода и храна. Бесте Сабри ни среща с хората, които се пробват да върнат живота си. 

Вторичните земетресения в Турция не престават Снимка: bTV

„ Удари два пъти доста мощно. Опасно е, не сме добре, всичко е кошмарно и става все по-кошмарно “.

Това описа Синан Сагламташ пред bTV през февруари. А през днешния ден живее в палатка с роднините си в покрайнините на града, който преди този момент е бил негов дом. Освен закъснялата палатка, Синан  споделя, че до Самандаг, където живее, не стига съвсем никаква филантропична помощ и до през днешния ден.

Вторичните земетресения в Турция не престават Снимка: bTV

„ Получих по сметката си единствено веднъж 10 000 лири, след четвъртия ден ни дадоха вода, раздадоха ни облекла втора ръка. Много е тъпо, нас ни оставиха да умрем. Имаме потребност даже от вода “, описа Синан Сагламташ.  

Инспектор Петър Петров и сътрудниците му съумяха да спасят трима души, измежду които и дете

В друга част на Хатай - Къръкхан, доста от хората като Дервиш Баш работят на полето със фамилиите си от изгрев до залез.

„ Помощта не стига до всички. Президентът раздава по 10-15 000 лири на фамилиите. Някои въобще не получават такава помощ. Ние оставаме в палатки. През деня работим тук за жълти стотинки “, сподели Дервиш Баш.

При бедствието починаха близо 55 хиляди души

В Адана животът последователно се възстановява. Предстои събарянето на още здания, потърпевши от земетресението. Приготвят се и краткотрайни фургони за бездомните.

„ Община Адана раздава помощни пакети на фамилиите, които са се преместили от потърпевшите градове. Всичко е почистено. Хората най-вече имат потребност от храна. За учениците би трябвало място, където да учат – тетрадки, моливи “, сподели Ибрахим Йълмъз, гражданин на Адана от Дружеството на балканските изселници.

4,5 по Рихтер още веднъж разклатиха Кахраманмараш

Вторичните земетресения, въпреки и слаби, не престават в засегнатите елементи. Само през днешния ден те са десетки.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР